Proje&Arge

Projelerin Tasarım yönetimi sürecinde eşlik ederek aksayan noktaların belirlenip sorunla­rın giderilmesi, Projelerinize en uygun Sistem Seçimi, Proje Kontrollüğü, Projelerin Standartlara uygunluğunun denetlenmesi, Proje Entegrasyonu, Değişen şartlar ve tekniklere göre projelerin uygunluğunu denetlemek, Kalite kontrol, Malzeme ve donanım seçimini yapılmaktadır.

Satın alma ve teknik şartname gözden geçirme,Projelerinin sahada uygulamasının denetlenmesi, Sistemlerin devreye alınması, üç boyutlu proje tasarımları ile iki boyutlu projelere göre daha düzgün keşif ve metraj çıkarılması ile birlikte yatırımcılara keşif listeleri verilerek gerçek mali­yetler çıkarılabilmektedir.

Neden Fiberglas (CTP);

Cam elyafı olarak bilinen (fiberglas), kalıplardan eritilerek geçirilen çok ince cam teller den üretilen maddeye verilen isimdir. Aynı zamanda fiber cam olarak ta nitelendirilen bir üründür.

Fiberglas kelimesi yaygın olarak konuşma dilinde Cam Elyafı ile Güçlendirilmiş Plastik için de kullanılması bazı yanılgılara neden olmaktadır. Aslında fiberglas maddesinin polyester veya vinil ester reçineler ile el yatırması, RTM, BMC, SMC, Fitil Sarma, infüzyon gibi yöntemler ile takviye edilerek üretilen Kompozit maddeye CTP Cam Takviyeli Plastik ( İngilizce; GRP glass-reinforced plastic ) denir. Bu terim yaygın olarak fiberglas olarak ta kısaltılmış ve kullanılmaktadır.

Temel olarak fiberglas maddesi eritilmiş haldeki camın çok çok küçük deliklerden eritilerek akıtılıp sertleştirilmesi ile üretilir. Isı iletim düzeyleri düşük, mekanik dayanımları yüksek olduğundan cam elyafı denen bu maddeler ile diğer kimyasal ve maddeler ile birleştirilerek birçok Kompozit malzeme üretilmektedir.

Bunun dışında kısaca fiberglas olarak adlandırılan Kompozitler, duvar yüzeylerde cephe güçlendirici olarak kullanılmasının yanında renk seçeneği ile de mimarinin estetik görünümünü geliştirir. Diğer kullanıldıkları alanlar ise binalarda duvar süslemelerinde, çatı levhalarında, beton ve alçı kalıplarda, banyo küvetinde, mutfak tezgâhında, su ve kimyasal nakil borularında, deniz araçlarında, ahşap ve metal yüzeylerde bu yüzeylerin korumak için kullanılmaktadır.

CTP polyester (fiberglas) malzeme özelliği

Korozyon dayanımı: Ctp Polyester Fiberglas anti korozif özelliği, diğer üretim malzemelerinden üstün olan niteliklerinden biridir.

Kalıplama kolaylığı: Ctp Polyester Fiberglas, çelik türündeki geleneksel malzemelerde karşılaşılan birçok parçanın birleştirilmesi ve sonradan monte edilmesi işlemini tek parçada kalıplama olanağı ile ortadan kaldırmaktadır.

Yüzey uygulamaları: Ctp Polyester Fiberglas ürünlerde kullanılan polyester reçine, özel pigment katkıları ile renklendirilmek suretiyle, amaca uygun kendinden renkli de üretilebilir.

Şeffaflık özelliği: Ctp Polyester Fiberglas, cam kadar ışık geçirgen olabilir. Tam şeffaf olması nedeni ile ışığı yayması sayesinde, diffüze ışığın önem kazandığı seralarda ve güneş kolektörü yapımında önemli avantaj sağlar.

Beton yüzeylere uygulama imkânı: Beton yüzeylere, Ctp Polyester Fiberglas mükemmel yapışır. Özellikle, betonun gözenekli olması nedeniyle, Kompozit’i oluşturan ana malzemelerden polyester reçinenin beton gözeneklerinden sızması ve beton kütle içinde sertleşmesinden dolayı mükemmel bir yapışma sağlanır.

Ahşap yüzeylere uygulama imkânı: Ctp Polyester Fiberglas ahşap yüzeylere yapışma özelliğine sahiptir. Ancak ahşabın kuru olması ve stiren ihtiva eden polyester reçine ile iyi bir şekilde emdirilmesi gerekir.

Demir yüzeylere uygulama imkânı: Demir yüzeydeki pas ve yağ kalıntıları temizlendikten sonra Ctp Polyester Fiberglas kaplanabilir. Bu sayede demir ve çelik yüzeyler, kompozitlerle kaplanarak korozyon etkilerinden korunmaktadır.

Yanmazlık özelliği: Ctp Polyester Fiberglas alev dayanımı, kullanılan polyesterin özelliğine bağlıdır. Alev dayanım özelliğinin arandığı yerlerde “Alev dayanımlı” polyester kullanılmalıdır.

Kompozitler sıcaklıktan etkilenmez: Ctp Polyester Fiberglas, termo set plastikler grubundan polyester reçineler ile yapıldığı için yumuşamaz ve şekil değiştirmez. Isı dayanıklılığı kullanılan polyester reçinenin cinsine bağlıdır.

Kompozitler içine farklı malzemeler gömülebilir: Ctp Polyester Fiberglas içine demir, ahşap, halat, tel, mukavva, poliüretan sert köpük gibi malzemeler gömülerek mekanik özellikleri farklılaştırılabilir.

 

Fiberglasın diğer uygulama alanları;

Çeşmeler ve akvaryumlar: Tüm çeşmeler ve akvaryumlar, kayaların altından filtrelenerek dolaşıma yardımcı olacak kayaları desteklemek için fiberglas kullanırlar. Halka açık büyük çeşmelerde, sprey başlıkları ve ışıkların hasar görmesini önlemek için fiberglas ızgara kullanılır. Bu aynı zamanda insanların çeşmelerde boğulmalarını da engelliyor.

Üretim: Cam elyaf ızgarasının gömülü kum yüzeyi, ıslak veya hidrolik sıvıların veya yağların bulunduğu yerlerde kayma direnci sağlar.

Metaller ve madencilik: Fiberglas ızgara, kimyasal korozyona eğilimli elektronik arıtma alanlarında kullanılmaktadır. Diğer ızgara malzemeleri burada kullanılamaz.

Güç üretimi: Enerji üretim endüstrisinin tank çiftlikleri, sıyırıcılar ve diğerleri gibi birçok alanı fiberglas kullanır. Bunun nedeni fiberglasın iletken olmayan özelliğidir.

Kaplama tesisleri: Bu uygulama yüzeyin kayma önleyici özelliği nedeniyle cam elyaf ızgara kullanır.

Kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisi: Kimyasal korozyona dayanıklı hale getiren cam elyafın özelliği, kâğıt hamuru ve beyazlatıcılarda faydalıdır. Son zamanlarda, korozyon direnci ve kayma önleyici özellikleri nedeniyle birçok alanda fiberglas kullanılmaktadır.

Otomotiv endüstrisi: Fiberglas otomobil endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hemen her arabanın cam elyaf parçaları ve vücut kitleri vardır.

Havacılık ve Savunma: Fiberglas, hem askeri hem de sivil havacılık endüstrisi için test parçaları, kanallar, muhafazalar ve diğerleri olmak üzere parçalar üretmek için kullanılır.

Fiberglas Bant: Fiberglas bantlar cam elyaf ipliklerden oluşur ve ısı yalıtım özellikleri ile bilinir. Bu cam elyafı, ambalaj kaplarında, sıcak boru hatlarında ve benzerlerinde geniş uygulamalar bulur.

Fiberglas Bez: Fiberglas kumaş pürüzsüz ve cam elyaf iplik ve cam filaman iplikler gibi çeşitli varyantlarda mevcuttur. Isı perdesi olarak, yangın perdelerinde ve diğerlerinde yaygın olarak kullanılır.

Scroll to top